Senioren zangprojecten

 

Senioren van West zingen!


12 februari 2016 starten we  van 14.45 uur  tot 16.15 met het project “Senioren van West Zingen!”, in samenwerking met Lang Leve Kunst, een meerjarenprogramma dat cultuurparticipatie door ouderen wil stimuleren.


Dit doen we 6 keer achter elkaar in de Put (adres: Pinkstraat 10, 3028 XX Rotterdam).


De data zijn:


12 en 19 februari


4 en 11 maart


25 maart en 1 april.


Iedereen die wil leren zingen of al kan zingen  is van harte welkom!


Op een makkelijke, toegankelijke manier zullen de cursisten  nummers met elkaar  zingen die men samen met de docent uitzoekt.


Dit zal gebeuren onder leiding van Naylan Heiland, een jonge maar ervaren zangdocent.


Het opgeven voor dit project kan bij Naylan. Tel.: 06 15107116


 

De seniorenzang is weer begonnen


Het zingen met senioren is weer van start gegaan in het Nozepandje en in de Schans. Het zingen is weer een succes gebleken. Dat blijkt ook uit de reactie van het hoofd van de ouderenbegeleiding:


Ik heb de middag als erg leuk en gezellig ervaren. Wat mij is opgevallen is dat je door niet alleen Nederlandstalig te zingen meer kan mensen bereiken met de zang. Het is een goede manier om te vragen of er nog liedsuggesties zijn voor de volgende keer. De bewoners en andere bezoekers komen zo graag terug. Jullie enthousiasme en de manier waarop jullie het presenteren laat de mensen die aanwezig waren genieten. De bewoners zongen en dansten mee en waren continu aan het lachen. Ook de vrijwilligers en stagiaires hebben genoten van de middag. Tot de volgende keer.


Met vriendelijke groet,


Mey ling Tang


Er wordt weer volop met allerlei technieken van de Complete Vocal Technik aan de slag gegaan en momenteel wordt er toegewerkt naar kerst. De uitvoeringen hiervan zullen in het RCTh en in het WMDC worden gehouden in de week voor kerst. In het RCTh wordt er door een aantal wijkbewoners gekookt onder begeleiding van Cultuur is voor Iedereen!. De gasten die komen kijken kunnen genieten onder het genot van een hapje en drankje.


Het zingen met ouderen is op de woensdagavond in het Nozepandje van 19.30 uur tot 21.30 uur. In de Schans is het zingen op de donderdagmiddag van 14.30 tot 16.30 uur. Ook is er de gelegenheid om in het Rotterdams Centrum voor Theater (RCTh) aan dit project mee te doen. Voor meer informatie hierover of over de projecten op de andere locaties, kan er contact worden opgenomen met Dimitri de Baan (gegevens onder kopje ‘contact’). 

 


De pilot van de seniorenzang


 

 

Op dit moment is Cultuur is voor Iedereen! bezig met zang voor senioren in een pilot van zes weken. De stichting Zowel heeft ons gevaagd twee groepen te formeren om te kijken of er behoefte is aan zingen voor die doelgroep.


 

Er is één groep van ongeveer 20 personen op woensdagavond aan het repeteren in wijkkamer het Nozepandje en één groep van dezelfde grootte op vrijdagmiddag in zorgcentrum de Schans.


 

Beide workshops zijn enthousiast ontvangen door de cursisten en mede door hun vraag zijn er nieuwe projecten ontwikkeld.


Klik hier om het projectplan voor de Do You Think You Can Sing? 65+ te bekijken


 

Onderstaand een brief namens de medewerkers van het Nozepandje, waarin staat beschreven wat de zanglessen met de kandidaten hebben gedaan.


Zingen in het Nozepandje


 

Van alles gebeurt er in ons pandje: van huiswerkklas tot meidenclub en van Arabische les tot tekenclub en nu werd daar ook gezongen. Een gelegenheidskoor van zestigplussers kwam de boel hier opvrolijken.

Ons werd de vraag gesteld door Zowel om een plaats te bieden aan ouderen die willen zingen. Het was de bedoeling dat iedereen uit de buurt die wilnmee kan doen. De doelgroep was vooral ouderen. Het zou voorlopig om zes weken gaan.

Daar hoefden wij niet lang over na te denken want die bewuste avond was er ook een aanschuifmaaltijd en misschien wilden mensen van het koor wel mee eten.

Daar hadden wij geen spijt van. De mensen kwamen al neuriënd binnen en het werkte zo aanstekelijk dat we mee gingen zingen.

Er werd professioneel leiding gegeven en we kregen les hoe te zingen om een mooie klank te maken. Je moest zelfs je hoofd op een andere manier buigen en je mond wijd open trekken, wat geen gezicht was, maar daar kijkt niemand naar. Het ging er om de noten zo mooi mogelijk te zingen.

Het werkte goed en wij leerden twee liederen zingen. Iedereen was vrolijk en met dat gevoel gingen we ook naar huis.

Een aantal mensen kwam de volgende keren mee eten met de maaltijd, wat we erg op prijs stelden.

Van deze activiteit wordt een mens blij en wij hopen dat dit project door mag gaan na de vakantie.

Heerlijk is het om te zingen onder zulke goede leiding.


 

Vriendelijke groeten,


 

Corrie de Groot


 

Het Nozepandje


De pilot van het senioren zangproject in het Nozepandje is met succes afgerond.

Een aantal senioren die hieraan hebben deelgenomen hebben een reactie achtergelaten op het project en hoe zij het hebben ervaren.


Senioren


Hilke de Mey:  

Bij deze workshop leer je technieken waardoor je bewuster, losser en ontspannen gaat zingen. Hierdoor krijg je een groter bereik én kracht. De workshop kan je meer (zang)zelfvertrouwen en plezier opleveren.

Je begint soms moe aan zo’n sessie, maar daarna heb je ineens weer energie! Het is zeker een aanrader!


Maura Regyna:

Ik vond de workshop superleuk. Nu snap ik beter hoe mijn vocaalsysteem werkt. Dankzij deze lessen zong ik hoger, harder en zuiverder.


Francisca Da Silva:

Ik ben blij dat ik iets nieuws heb geleerd. Hij (Naylan Heiland, red.) is de beste!


Maike Chin A Sen:

Door een workshop heb ik kennisgemaakt met deze methode. Je begint eraan, maar je weet eigenlijk niet waaraan je precies begint. Na iedere sessie voel je een verandering die ontspannen, goed en prettig aanvoelt. Aan het eind van een sessie is het ook alsof je er energie door krijgt.


Het nieuwe project van Cultuur is voor Iedereen!, Klassiek Anders, zal bijna van start gaan.


Klassiek Anders richt zich voornamelijk op senioren.
De bedoeling van het project is (hernieuwd) kennismaken met klassieke muziek op een laagdrempelige manier.
Er zullen muziekstukken te beluisteren zijn die door een professioneel pianiste ten gehore zullen worden gebracht.
Ook zal er geluisterd worden naar muziekfragmenten van componisten onder leiding van beroemde dirigenten.
Er zullen verhalen verteld worden over de levensgeschiedenissen van componisten die niet algemeen bekend zijn.
Daarnaast zullen er filmavonden zijn met mooie, ontroerende films over het leven van beroemde mensen die muziek gemaakt hebben.
Ten slotte willen we alle deelnemers een aardigheidje meegeven aan het eind van de 6 avonden.
Deelname aan het project is helemaal gratis!


Wanneer? De kennismakingscursus Klassiek Anders begint op 29 oktober 2015.


Hoe laat? De avonden zijn op woensdagavond van 19.00 uur tot 20.30 uur. De inloop is om 18.45 uur.


Waar? De brasserie van zorgcentrum de Schans (naast metrostation Delfshaven).


Jan Kruijfstraat 230


3026 VP Rotterdam


Voor meer informatie of als u vragen heeft en/of als u zich wilt opgeven kunt u bellen of mailen naar Dimitri de Baan.


Tel: 06-41391429


Mail: ddebaan@telfort.nl


Wij hopen u te zien!