Christmas Carols 2014: een korte terugblik

Wat is het?


 

Het verzorgen van een serie van 20 zangworkshops voor 45 jongeren uit Delfshaven (en directe omgeving), waarna deze jongeren gezamenlijk vier optredens verzorgen met kerstrepertoire op verschillende locaties in Delfshaven (Rotterdam).


Doelstelling


 

Competenties ontwikkelen, zangkwaliteit aanbrengen en de wijk hierin laten meedelen.


Projectduur


 

Van 1 oktober 2014 tot 24 december 2014


 

Doelgroepen


 

Deelnemers:   45 jongeren uit Delfshaven die deelnemen aan het hele traject; een nog onbekend aantal jeugdige passanten, die de eenmalige zangworkshop gaan volgen bij Xmas Town en ’s avonds meedoen met het zingen van Christmas Carols.


 

Toehoorders:   ca. 1500 bewoners en bezoekers van Delfshaven (winkelend publiek, bezoekers van Resto Van Harte en het Rotterdams Centrum voor Theater).


Resultaten


 

Christmas Carols is met een prachtig eindoptreden afgesloten in de sfeervolle ambiance van historisch Delfshaven. De Carols zijn in de laatste helft van december verschillende malen opgevoerd in verschillende bezettingen. De jongeren hebben de wekelijkse lessen in de workshops als prettig maar vooral – leerzaam ervaren en kijken nu al weer uit naar een volgend project. “De bomvolle zaal in het Rotterdams Centrum voor Theater getuigde van het succes van de jongeren. Later in december waren er wederom positieve geluiden van het publiek en de uitgenodigde sponsoren op het evenement X mas town op de Aelbrechtskolk waar historisch Delfshaven omgetoverd was in kerstsferen zoals je in Duitsland ziet.


Ook was er een Sing Along voor de passanten waarin met name de passerende jongeren, door de rondlopende kerstman werden gevraagd mee te doen met workshops en daarna een uitvoering met de zangers van Christmas Carols op verschillende podia. Op deze manier worden ook deze nietsvermoedende jongeren enthousiast gemaakt om te zingen en wordt er gekeken of er competenties in die richting zijn. Zij konden zich daarna in verbinding met de organisatie stellen om in een toekomstig project mee te doen. Vorig jaar was dit zeer succesvol. Er waren duizenden bezoekers op het evenement in Historisch Delfshaven en er zijn een aantal jongeren doorgestroomd naar een andere zangprojecten


De organisatie heeft gevraagd of we volgend jaar weer willen komen. Vele mensen konden meezingen en vroegen of er voor hun jongeren ook gelegenheid was om te leren zingen. Daarop konden we gelukkig positief antwoorden want er staat weer genoeg op het programma in 2015! De jongeren die hebben meegedaan kregen tijdens de ruim 10 weken dat zij lessen volgden verschillende zangtechnieken aangeleerd door een professioneel docent die keek op welke manier hij de verschillende competenties zo effectief mogelijk kon ontwikkelen. Bij de één resulteerde dat in solozang, bij de ander in een kleine formatie en bij velen in koorzang.


De workshops hadden ook tot doel zelfvertrouwen te vergroten dmv presentatietechnieken die dan weer op het podium toegepast konden worden. Natuurlijke spanning geeft niets bij een optreden maar het mag niet ten koste gaan van de door de kandidaat behaalde kwaliteit. Doordat de sfeer gemoedelijk was, er veel ouders en bekenden van de kandidaten bij de workshops kwamen kijken en de optredens goed bezocht en ontvangen zijn denken we dat dat de kracht is om op een laagdrempelige manier cultuur leven in te blazen en daardoor de talenten makkelijker te laten ontwikkelen. Cultuur is namelijk voor Iedereen.